Sałatka z zielonym kalafiorem Romanesco
Kalafior Romanesco jest bardziej delikatny i kruchy niż tradycyjny kalafior. Oprócz ładnego wyglądu ma również dużo wartości odżywczych i jest dobrym źródłem witaminy C i K. Korzystnie wpływa na zęby i skórą. Działa antybakteryjnie, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwalergicznie. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, co wpływa na szkodliwe działanie wolnych rodników. Zawiera magnez, potas, wapń, miedź, mangan, sód, jod i chlor.
Składniki na 1 lub 2 porcje:
- Miks sałat (pół torebki lub według uznania)
- garść szpinaku
- ½ ugotowanego kalafiora zielonego Romanesco
- 1 jajko
- 1 pomidor okrągły czerwony
- 1 pomidor okrągły żółty
- 1 biała rzepa
- oliwa z oliwek lub olej np lniany, z pestek dyni, z ostropestu itp.
- przyprawy: pieprz, sól ( według uznania)
- dowolne nasiona np. pestki dyni, słonecznika, żurawina,owoce goji, nasiona chia itp.
Przygotowanie:
Ugotuj na parze ½ kalafiora, ugotuj jajko na twardo (nie gotujemy długo i w wysokiej temperaturze, żeby nie straciło swoich wartości odżywczych). Białą rzepę i pomidory umyj i pokrój w poprzek. Umyj i osusz garść świeżych liści szpinaku. Na talerz wyłóż sałaty, szpinak, pomidory, rzepę, jajko i kalafior. Na koniec polej olejem, dodaj przyprawy oraz nasiona
Smacznego!