Naleśnik orkiszowy z jagodami z zsiadłym mlekiem
Zsiadłe mleko zawiera dużo cennych witamin i m.in. bakterie: Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris. Warto zsiadłe mleko używać zamiast innego nabiału, który może niekorzystnie wpływać na nasz organizm.
Składniki na ok 4 naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki zsiadłego mleka ( jedna do ciasta a druga do polania na gotowego naleśnika)
- szklanka mąki orkiszowej jasnej
- ½ szklanki wody (jeśli ciasto jest za gęste)
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta kurkumy
- ½ szklanki mrożonych lub świeżych jagód
- łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- szczypta cynamonu (do ozdoby)
- ½ banana (do ozdoby)
- ½ pomarańczy (do ozdoby)
Przygotowanie:
Mrożone jagody odstaw do rozmrożenia. Do blendera wrzucamy jajka, zsiadłe mleko i blendujemy. Dosypujemy mąkę , cukier waniliowy i kurkumę. Opcjonalnie dodajemy wodę jeśli ciasto jest gęste. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju kokosowego. Wykładamy na duży talerz, polewamy zsiadłym mlekiem, posypujemy jagodami. Talerz możemy ozdobić owocami i posypać cynamonem.
Smacznego!