Koktajl truskawkowy
Truskawki oprócz tego, że ładnie pachną i są bardzo smaczne, mają jeszcze duże wartości odżywcze. Są bogate w witaminę C, kwas foliowy, B6 oraz zawierają makro i mikroelementy (mangan, magnez i miedź). Truskawki mają działanie odkwaszające, krwiotwórcze i wzmacniające.
Składniki na ok 2 porcje:
- 1 opakowanie mrożonych truskawek
- 1 banan
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy mrożone truskawki, banana pokrojonego na kawałki, zsiadłe mleko (jedyna i najzdrowsza forma nabiału to zsiadłe mleko przygotowane samodzielnie z mleka niepasteryzowanego). Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do szklanek. Na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!